»EU ne sme ostati talec notranjih kapric konservativcev v Londonu. Premier Cameron nosi zgodovinsko odgovornost za izstop Združenega kraljestva iz EU in za trenutno dogajanje. Zato naj nemudoma poskrbi za gladek in čimprejšnji začetek procesa izstopa, preden za vedno izgine z javne scene,« je bil oster vodja Socialistov in demokratov v EU Gianni Pitella.
Tudi sicer je bila razprava burna in na trenutke zelo čustvena. Čeprav so posamezni evroskeptični poslanci, kot Le Pennova in Farrage, v svoji že znani maniri pozdravljali Brexit in pozivali k morebitnim podobnim odločitvam drugih članic, pa se je večina poslancev, na čelu z voditelji institucij, zavzela za razpravo o učinkovitejši Uniji.
»Kot smo v preteklosti že opozarjali, se je EU preveč posvečala kapitalu in bankam, premalo pa svojim državljanom. Rezultat referenduma je na nek način zadnji poziv, naj moč demokracije prevlada nad močjo kapitala,» je po razpravi povedala Tanja Fajon. »Socialisti in demokrati bomo jeseni začeli s konvencijo, ki bo skušala odgovoriti na vprašanja novega institucionalnega okvirja, ki ga EU nujno potrebuje, ter zmožnosti sodelovanja držav članic, da bi EU postala boljša, bolj demokratična in po meri svojih državljanov, ki pričakujejo socialno, varno in gospodarsko uspešno življenjsko okolje,« je dejala poslanka.