“Ob pričakovanih resnih skrbeh glede neimenovanja delegiranih evropskih tožilcev in neupravičenega zavlačevanja imenovanja domačih, je bila Komisija kritična predvsem do stanja v medijih. Ocenjuje, da se je stanje medijske svobode lani dodatno poslabšalo. Poleg nadaljevanja vladnih pritiskov na medije, tožbenih zahtevkov proti novinarjem, finančnega izčrpavanja STA in preglednosti oglaševanja zlasti v lokalnih medijih je Komisija zaskrbljena tudi glede osnutkov zakonskih sprememb medijev, ”  je poročilo komentirala poslanka.
 
“Ob sicer skromnem napredku ima Slovenija problem tudi z učinkovitem bojem proti korupciji ter zaščiti žvižgačev. Žalostno je, da Komisija ugotavlja, da je moralo pred posegi vlade neodvisnost institucij s številnimi razsodbami zaščititi celo Ustavno sodišče. A vsem tem kritikam bi se lahko vlada enostavno izognila, če bi zgolj upoštevala lastne zakone tako glede imenovanja tožilcev kot tudi v primeru STA in bi se premier držal načela zmernosti v svoji neposredni komunikaciji z mediji ter odnosu do novinark in novinarjev,” je dodala Tanja Fajon.
 
Poročila Komisije so sicer najbolj kritična do Madžarske in Poljske, za katero naj bi Evropska unija preko Sodišča EU zahtevala celo plačilo dnevne globe za neizpolnitev sodb. Ravno ti dve državi prejmeta največ evropskih sredstev, njihovo izplačilo pa je od začetka leta pogojeno ravno s spoštovanjem vladavine prava. Evropa s tem jasno sporoča, da je pripravljena za zaščito temeljnih vrednot storiti vse, kar je v njeni moči," je poudarila Tanja Fajon.
 
“To je tudi glasno sporočilo slovenski vladi. Po razveljavitvi še enega vladnega odloka s strani Ustavnega sodišča bi morali v Sloveniji zvoniti vsi alarmi. Vladavina prava ne pomeni, da je vlada Janeza Janše nad zakoni, ali da lahko ena politična stranka ali koalicija ugrabita državo za uveljavljanje svojih strankarskih interesov. Danes predstavljena poročila zato ne smejo ostati samo črka na papirju ali brezzobi tiger, služiti morajo temeljiti razpravi ter konkretnim ukrepom, ko je to za zaščito osnovnih demokratičnih postulatov nujno potrebno,” je zaključila Tanja Fajon.
 
Vir fotografije: europarl.europa.eu