"V tej luči in kot nedopusten pritisk na Komisijo zato najostreje obsojamo včerajšnji poziv k odstavitvi komisarke za pravosodje Jourove s strani madžarskega predsednika vlade Orbana. Prav tako pa zavračamo očitno politizacijo vprašanja vladavine prava s strani premierja Janše, ki se vselej postavlja ob bok ravno tistim, ki temeljna načela Unije najhuje kršijo," je povedala poslanka.

"Komisija stanje vladavine prava v Sloveniji ocenjuje kritično v povezavi z mediji, zlasti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev in pravdnim zastraševanjem, kar v SD pripisujemo predvsem načinu komuniciranja in delovanja aktualne vlade in njenih ministrov, ki je vse prevečkrat namenjeno očitnemu razpihovanju nestrpnosti in sovraštva ter razdvajanju ljudi.

Komisija svojo zaskrbljenost v Sloveniji izraža tudi v povezavi z učinkovitostjo nacionalnega regulatorja za medijski trg, tudi v luči predlagane medijske reforme, ki ji v SD odločno nasprotujemo, saj neposredno ogroža neodvisno javno radiotelevizijo in tiskovno agencijo in si z njo želi oblast politično povsem podrediti medije v državi. Prav tako Komisija zaskrbljenost izraža glede medijskega lastništva in preprečevanja navzkrižja interesov med političnimi strankami in lastniki medijev (na to smo v SD ravno v primeru financiranja medijev v povezavi s stranko SDS že večkrat opozorili), kar dodatno negativno vpliva na medijsko krajino v Sloveniji.

Poročilo kritično opozarja še na nekatere druge vidike, ki jih Slovenija že vrsto let tudi naslavlja, denimo glede sodnih zaostankov, ki pa, kot priznava Komisija, ne predstavljajo sistemskega tveganja.

Določene pomanjkljivosti, ki jih je zaznala Komisija, bi Slovenija lahko naslovila z že pripravljeno zakonodajo s strani ministrov SD, ki še ni, sedaj pa očitno tudi ne bo ugledala luči sveta. Gre za osnutek spremembe medijske zakonodaje, ZINPK, sodniške in tožilske zakonodaje. Poleg tega je vlada z rebalansom zmanjšala sredstva ravno tam, kjer so opozorila, da jih ni dovolj, največja.

Ob predstavitvi danes pozdravljamo, da je Komisija objavila tudi odgovor slovenske vlade na sprejeto poročilo. Ta odgovor je vlada želela javnosti prikriti, kar je še eden od sramotnih poskusov očrniti ugled Slovenije v tujini, in ga najostreje obsojamo," komentira Tanja Fajon

FOTO: dnevnik.si