A obenem EU odpira vrata novi državi v čakalnici, ki je uspešno prestala preizkus izpolnjevanja tehničnih kriterijev za vstop v brezvizumski režim Moldaviji. Poročevalka Evropskega parlamenta za odpravo vizumov za Moldavijo je postala Tanja Fajon (S&D/SD), ki je ob predstavitvi predloga poročila dopoldne v Odboru za Državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) med drugim povedala:

"Moldavija je prva država Vzhodnega partnerstva, ki je izpolnila vse zahteve za odpravo vizumov. Vesela sem, da državi in njenim državljanom pošiljamo močan politični signal, posebej v luči nedavnega vrha v Vilni in nujnosti krepitve sodelovanja na njeni turneji k EU.

Odprava vizumov je korak, ki ga ljudje najbolj občutijo. Ne bo jim potrebno več v vrstah čakati pred konzulati, s čimer se bodo zmanjšali tudi stroški. Odprava vizumske obveznosti bo okrepila povezovanje in sodelovanje med ljudmi, ki je ključnega pomena za trajen gospodarski, kulturni in socialni razvoj ter spodbuja čezmejno sodelovanje. Svobodno gibanje je ena izmed temeljnih svoboščin evropskega povezovanja in je hkrati temelj za dolgotrajen mir in sožitje med narodi. Proces bo nedvomno pripomogel tudi k nadaljnjemu izboljšanju razmer na področju pravosodja in spoštovanja človekovih pravic ter temeljnih svoboščin v državi.

Moldavija mora nadaljevati svojo evropsko pot in EU ji mora pri tem stati ob strani, posebej ob dejstvu, da v njeni soseščini ljudem še vedno ni zagotovljena pravica do svobodnega izražanja mnenja in zborovanj, da še vedno prevladujejo evro skepticizem in nestrpnost ter pohlep po oblasti in denarju," je še dodala Fajonova.

Poslanka in nekdanja poročevalka za odpravo vizumov za Zahodni Balkan Tanja Fajon je obenem opozorila, "da mora Evropski parlament vztrajati pri ohranjanju vrednot svobode potovanja in verodostojne vizumske politike do svoje soseščine. Z današnjim dnem, ko začenja veljati mehanizem za začasno odpravo brezvizumskega režima je posebej pomembno, da se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo pri sprejemanju takih odločitev, ki bodo neposredno zadele življenje ljudi. Močno upam, da ena ali več držav EU nikoli ne bodo zahtevale vnovične uvedbe vizumov za Zahodni Balkan. Še posebej upam, ta tak korak ne bo zgolj politična in populistična odločitev, kar je v zadnjem času mogoče razbrati iz izjav nekaterih zahodno evropskih politikov. Zahodni Balkan in širitev nanj mora ostati na vrhu agende EU in grškega predsedovanja v tej polovici leta."