"Spoštovani plenum,

spomnimo se na lansko jesen in besede Emanuela Macrona: ''Računam na vas'', s katerimi je spodbujal državljane Republike Severne Makedonije in pozival k referendumski odločitvi v prid Prespanskemu sporazumu kot ključu, ki odpira eno zadnjih ključavnic ''velikih'' evropskih vrat. 

Besede, polne upanja, pričakovanj in vizije svetle (evropske) prihodnosti, so danes nož v hrbet vsem prebivalcem Severne Makedonije, Albanije in regije Zahodnega Balkana nasploh. 

Minilo je 10 let, odkar je Evropska komisija Republiki Severni Makedoniji prvič obljubila, da se bodo pristopna pogajanja za vstop v EU uradno začela. Nazadnje je bila ta obljuba dana tako Severni Makedoniji kot Albaniji junija letos.

Danes smo spet na ničelni točki, zato zahtevam pojasnilo. Sprašujem vas, predstavnike Sveta, koliko praznih obljub ste še sposobni dati? Povejte prave razloge za to zavlačevanje! Zaradi vas je EU izgubila kredibilnost in zaveznike na Zahodnem Balkanu. Osramotili ste vse, ki si iskreno prizadevamo za idejo združene in boljše Evrope."  

 

FOTO: RTV SLO