"Sporazum, ki je prvi tovrsten dogovor o političnem sodelovanju Evropske unije (EU) in katero izmed držav Vzhodnega partnerstva, je v svoji širini edinstven, prihaja pa v kritičnem trenutku, ko nedavno doseženo premirje v Ukrajini stalno kršijo pro-ruski separatisti," dodaja Tanja Fajon.

"Dogovor ne prinaša zgolj številnih pomembnih reform za ekonomsko okrevanje ter rast, industrijo in socialo, pač pa predvideva tudi okrepljeno sodelovanje na področju zunanje, varnostne in energetske politike ter trgovine, zaradi česar bi lahko Rusija svoje rožljanje stopnjevala.

Še posebej me veseli, da smo uspeli v sporazum poleg pomembnih določb glede vprašanj pravosodja, svobode in varnosti vključiti tudi mobilnost. S tem sporazumom je namreč odpravljena še ena od ovir za vstop Ukrajine v brezvizumski režim, za kar si bomo Socialisti in demokrati še naprej močno prizadevali. To je tisto otipljivo, kar ljudje čutijo. Kar krepi posebej stike med ljudmi.

Vsekakor bomo v Evropskem parlamentu pozorno spremljali dogajanje in ustrezno ukrepali ob vsakršnih nadaljnjih grožnjah o zmanjšani dobavi plina, ki bi predvsem v zimskem času prizadel nedolžne prebivalce.

Današnjega dne se bomo zagotovo še dolgo spominjali tako v EU, kot v Ukrajini, saj je ratifikacija sporazuma dokaz, da nam ni vseeno za na tisoče nedolžnih žrtev, ki so morale umreti. To je naš dolg," je zaključila Fajonova.

 

(Vir fotografije: www,noveinicijative.org)