Skoraj enomesečna zamuda njihove objave ni dober signal za te države, volitve v Turčiji pa nikakor ne morejo biti izgovor za prelaganje te pomembne vsakoletne prakse. Volitve vedno bodo v kateri izmed držav in Komisija se ne bi smela ozirati na politično klimo v državi, ki jo ocenjuje v luči napredka, in zaradi tega zamujati s poročilom," je bila ob današnji objavi poročil o napredku  Albanije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Kosova, Črne gore, Srbije in Turčije kritična Tanja Fajon (S&D/SD), podpredsednica Socialistov in demokratov, nadomestna članica AFET-a ter poročevalka iz sence o Srbiji.
 
Pozdravljam nov pristop Komisije, prvič uporabljen letos, ki se osredotoča na priporočila na dolgi rok, natančneje ocenjuje trenutno stanje pri izvajanju reform in podaja konkretnejšo oceno o tem, kaj je še treba narediti v luči napredka držav na EU poti," je ob razpravi v zunanjepolitičnem odboru EP dejala poslanka. "Povsem se strinjam s poudarkom na principu t.i. ‘fundamentals first’ (najprej osnove), ki narekuje, da so principi pravne države in osnovnih svoboščin (zdravo sodstvo, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter svoboda medijev) osnova za ostala področja – gospodarski napredek, več tujih naložb,  konkurenčnejše poslovno okolje. Zlasti izpostavljam svobodo medijev in delujoče sodstvo, ki predstavljata temelj ne samo zdrave demokracije, ampak tudi gospodarsko uspešne družbe. Države morajo več naporov vložiti v izvajanje zakonodaje, tudi na področju boja proti korupciji.
 
Begunska kriza je v teh državah pokazala dvoje: prvič, kako pomembno, praktično nenadomestljivo, je sodelovanje med Unijo ter državami Zahodnega Balkana in Turčijo; in drugič, kako napete so še vedno razmere na Balkanu. Jasno je, da je politika širitve še vedno močen motor za izvajanje reform v teh državah, še kako pomembna ravno v kriznem obdobju, ko se zaradi navala ljudi, ki bežijo pred vojno, odnosi med sosedami na Balkanu zaostrujejo in postajajo napeti. Unija je že večkrat neuspešno opravila izpit na Balkanu, zato si tega ne smemo še enkrat privoščiti. Širitev, ki zahteva kakovosten, četudi počasnejši napredek teh držav in iskren dialog med EU in državami, ki si prizadevajo postati del EU družine, je edina prava pot," je še menila evropska poslanka Tanja Fajon.