Kulturna dediščina ima izjemno velik potencial, ki vpliva na gospodarski razvoj, razvija socialno povezovanje, mobilizira znanje in krepi identiteto Slovenije in Evrope kot porstora kulturne raznolikosti. 

"Apeliramo na Ministrstvo za kulturo RS in Vlado RS, da med naložbenimi prioritetami kohezijske politike posebno pozornost posveti cilju 5 - Evropa bliže državljanom (trajnostni razvoj mestnih, podeželskih in obalnih območij ter lokalne pobude) ter v Partnerskem sporazumu in operativnih programih doda in opredeli Prednostno naložbo, ki bi bila posebej namenjena kulturni dediščini, in sicer kot celostni ukrep, vključno s temu namenjenimi finančnimi instrumenti," so zapisali poslanci v pismu podpore, ki so ga naslovili na predsednika vlade Marjana Šarca in ministre za kulturo, gospodarski razvoj in tehnologijo ter razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Pismo podpore je nastalo po srečanju z župani zgodovinskih mest, ki so imeli prejšnji teden v Tržiču svojo skupščino. Več o srečanju in njihovi pobudi preberite tukaj