"Namesto ambicioznih, zahtevnejših ciljev in časovnice, po kateri bi z delom vsi in skupaj začeli že danes, smo dobili preveč splošen dokument, ki ni zavezujoč za vse in odločitve odlaga v prihodnost.

V skupini S&D v Evropskem parlamentu smo želeli, da bi na konferenci v Glasgowu sprejeli predvsem tri cilje: povezavo podnebnih ukrepov z zagotavljanjem socialne pravičnosti, pospešitev zelenega prehoda ter vodilno vlogo držav članic Evropske unije. Na vseh treh področjih niso bili doseženi upi, ki smo si jih postavljali očitno previsoko. Še posebej sva razočarana nad tem, da Evropska unija in njene države članice nismo uspele združiti sveta in postati zastavonoša odgovornejšega obnašanja do zaščite podnebja.

Imamo sicer načelne zaveze večine držav o podnebni nevtralnosti, zaveze glede metana, krčenja gozdov in naložb v fosilna goriva. Doseženo je bilo zavedanje, zakaj je omejitev dviga povprečne temperature za največ 1,5 stopinje C zelo pomembna.   

A jasno je, da veliki cilji EU in zaveze večine ne bodo zadostovale, če velikih korakov ne bodo naredile tudi Indija, Kitajska in ZDA, pa Avstralija in Brazilija kot največje onesnaževalke, ki se zavezam niso pridružile. Zato je v najinih očeh COP-26 neuspešen. 

Ne glede na to pa Evropske unije, njenih držav in državljanov nič ne ovira pri tem, da sami čim bolj sledimo zastavljenim okoljskim in podnebnim ciljem in za zaščito naredimo več – za našo prihodnost in prihodnost naših otrok. Svoje kolege in kolegice v Evropskem parlamentu bova zato pozvala, da vsak pri sebi, pa tudi v naših državah, naredimo bolj smele korake v smer socialno pravične brezogljične družbe."

Vir fotografije: Delo.si