"V naslednjih dneh in mesecih bo jasno, kako se bodo države članice v praksi soočale z migracijskimi izzivi oziroma s premestitvijo beguncev iz Grčije in Italije. Tu se bo dokaj hitro pokazalo, katere države upoštevajo temeljne principe evropskega povezovanja, združene v sloganu »združeni v različnosti«, katere pa so bolj nagnjene k žetvi hitrih dobičkov.

Ogledala sem si slovenske zbirne in namestitvene centre, dogajanje na meji in policijskih postajah in lahko rečem, da je Slovenija dobro pripravljena in dobro je bilo poskrbljeno tudi za begunce, ki so prečkali državo. V tem trenutku ne moremo napovedati, kaj se bo v državi dogajalo v prihodnjih dneh.

Dejstvo je, da bo v Evropi prišlo do sprememb. A priliv migrantov ne bo vzrok za te spremembe, nasprotno. Migranti v EU so posledica evropske demografske slike in s tem povezanimi potrebami po delovni sili, so pa tudi posledica številnih kriznih žarišč, vojn in nasilja, za katere odgovorni tako Evropejci kot celotna mednarodna skupnost, ki še vedno ni našla skupnega odgovora.

Potrebovali smo na stotisoče beguncev na evropskih tleh, da se je Evropa prebudila. Potrebovali smo obvezujoče ukrepe, da se je prebudila solidarnost.
Ne potrebujemo in ne želimo pa si mej med našimi državami. Slovenski prebivalci se ne želijo še enkrat zbuditi ob žičnati ograji, kot se je to zgodilo pred tedni na meji z Madžarsko. Šlo je menda za test, ampak test, ki je med prebivalce vnesel veliko grenkih občutkov.

Besedni spopadi, zapore mej so povzročili gospodarsko škodo, predvsem pa vneseli nezaupanje in strah med ljudmi. Ne potrebujemo novih nesoglasij in napetosti, še najmanj na Zahodnem Balkanu. Zato se obnašajmo razumno in sprejemajmo odločitve, ki bodo v korist vsem," je povedala poslanka.

Poslankin govor si lahko ogledate na tej povezavi.