“Kdorkoli je gledal odličen nemški film iz leta 2006 Življenje drugih Das Leben der Anderen se lahko spominja, kako usodne posledice ima lahko neupravičen poseg v zasebnost ljudi, še posebej če je politično motiviran. Če so STASI in druge politične tajne policije pred 40 leti mikrofone morali montirati v steno, ljudem slediti in jih zalezovati, lahko danes to počnejo veliko lažje. Dovolj jim je kupiti program Pegasus in vklopiti mobilni telefon, katerega ima skoraj vsak prebivalec Evropske unije, na daljavo, nakar pravica do zasebnosti, ki je zapisana v mnogih ustavah in konvencijah, postane zgolj mrtva črka na papirju.
 
Znano je, da so poljske in madžarske oblasti kupile izraelski Pegasus in ga že množično uporabljajo za nadzor politikov, tožilcev, odvetnikov in novinarjev ter drugih oseb. Tudi slovenska vlada se je srečala s proizvajalci programa Pegasus. Zato odločno podpiram ustanovitev preiskovalnega odbora Evropskega parlamenta in ustrezno ukrepanju Evropske komisije.
 
Tako grobega in neposrednega posega v zasebnost, v svobodo izražanja in delovanja Evropejcev ne pomnimo. Poljske in madžarske oblasti so z avtokratskimi metodami in prijemi želele obračunati s svojimi političnimi nasprotniki, poseči v pravosodje, omajati neodvisne institucije in onemogočiti civilno družbo. Nihče v Evropi ni povsem varen pred samovoljo oblastnikov, kot so Morawiecki, Orban ali Janša. Demokracija v Evropi še nikoli ni bila tako močno ogrožena. 
 
Pegasus predstavlja eno izmed najhujših groženj demokraciji, vladavini prava ter temeljnim pravicam in vrednotam v Uniji do sedaj. Zato moramo zadevi nujno priti do dna in sprejeti zaključke, skupaj s priporočili za ukrepanje, in zagotoviti, da se kaj takega nikoli več ne ponovi.”
 
Vir fotografije: @EP 2022