Da je v afero vpletenih tudi 143 politikov oziroma njihovih družinskih članov, med njimi celo 12 voditeljev držav, pove zelo veliko. Za to ni opravičila. Ko bomo dobili še več imen vpletenih, bo še toliko bolj jasno, zakaj se zelo konkretna priporočila in predlogi za ukrepe, ki smo jih (med ostalim) zahtevali na posebnem odboru TAXE II, katerega nadomestna članica sem v Evropskem parlamentu, odvijajo tako zelo počasi.

Že desetletja je jasno, da v Evropi potrebujemo veliko boljšo davčno preglednost, kar pomeni natančno poročanje o ustvarjenih dobičkih po državah in jasno definicijo davčne oaze. S tem bi lahko preprečevali sodelovanje držav članic pri škodljivi davčni konkurenci.

Socialisti in demokrati smo na podlagi odličnega poročila nekdanje kolegice Mojce Kleva Kekuš v EP že davno zahtevali konkretne ukrepe in določitev celovitega pravnega okvirja za pravično obdavčevanje podjetij v Evropi. A Evropska komisija iz mnogih znanih razlogov ni (bila) dovolj ambiciozna glede ukrepov za odpravo davčnih krivic.

Zanimivo bo spremljati, kakšne bodo zdajšnje posledice zaradi objavljenih dokumentov – če seveda sploh bodo? Prvi odziv Komisije se mi ne zdi spodbuden.
A logično in edino pravilno bi bilo, da bi vsi vpleteni politiki in voditelji in vsi, ki imajo na vodilnih položajih odgovornost do državljanov, nemudoma zapustili svoje položaje, tako kot se to denimo že zahteva od islandskega premierja.
Prav bi bilo, če bi bili vpleteni za svoja dejanja kaznovani, saj gre dejansko za prvovrstno hinavščino. Nisem namreč še srečala voditelja, ki se ne bi zavzemal za blagostanje svojih ljudi in države, očitno pa jih je veliko, ki tako samo govorijo, za hrbtom pa si s kriminalnimi posli in pranjem denarja ustvarjajo zgolj zasebno bogastvo.

Na ravni EU potrebujemo jasen in konkreten načrt ukinjanja davčnih oaz in pranja denarja, vključno s predvidenimi sankcijami, predvsem pa politično voljo, da ga enkrat za vselej uresničimo. Od Evropske komisije pričakujem, da se bo v prihodnjih mesecih prioritetno posvetila izvajanju te naloge in tudi od vlad članic zahtevala konkretne korake.