»Odbor PANA, ki je nastal na podlagi nedavne afere »Panama Papers«, pomeni na nek način nadaljevanje in nadgradnjo dela odborov TAXE I in II (slednjemu mandat poteče septembra) . Med najpomembnejšimi nalogami bo raziskati, kako so Evropska komisija in države članice izvajale in uveljavljale direktivo o preprečevanju uporabe finančnega sistema za pranje denarja in financiranje terorizma. Pa tudi, ali so upravni organi držav članic uporabljali sankcije ali druge ukrepe zoper tiste družbe, ki so kršile nacionalne predpise, povezane z omenjeno direktivo,« je po glasovanju povedala evropska poslanka Tanja Fajon.

»Še naprej bomo aktivni tudi na področju obdavčevanja in izmenjave podatkov s tega področja. Pričakujem, da bodo ustrezni stalni odbori resno obravnavali vse naše izsledke in priporočila, predvsem pa, da se bodo Evropska komisija in države članice resno zavzele za izkoreninjenje škodljivih praks, ki v praksi, kot vidimo, ne pomenijo le finančnega oškodovanja državljanov, temveč tudi podporo terorističnim dejavnostim, kar je v popolnem nasprotju s temelji EU. Pričakujem tudi, da bodo, če se sumi izkažejo za utemeljene, proti sodelujočim izvedeni konkretni ukrepi,« je še poudarila poslanka.

Preiskovalni odbor, ki bo štel 65 članov, bo z delom pričel septembra, po enem letu pa predstavil svoje končno poročilo.

Uradno ime odbora: Committee of Inquiry to consider recent revelations in the Panama papers in relation to tax evasion and money laundering (PANA)

 

Vir fotografije: www.alternattiva.org