Predlog še globlje posega v zasebnost potnikov in ne razlikuje med tistimi, ki v EU potujejo pogosto ali se držijo schengenskih pravil potovanja, in tistimi, ki v EU ostajajo nezakonito«, je ob predstavitvi poročila poudarila evropska poslanka in poročevalka v senci Tanja Fajon.

O prenovljenem predlogu Evropske komisije o pametnih mejah je danes razpravljal odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). Fajonova je kot poročevalka v senci v razpravi med drugim opozorila, da »… smo v skupini socialistov in demokratov še vedno zadržani do popolne prenove upravljanja s schengenskimi mejami. Registracija vstopov in izstopov na zunanjih mejah EU bo bistveno spremenila dosedanji 'modus operandi' tako za policiste na meji kot tudi za potnike …«.

Namen pametnih meja je lajšanje prehoda meja ter dela mejnih organov, odprava žigosanja potnih listov in zagotavljanje večje varnosti. Vsak potnik bo moral za prehod meje pustiti prstne odtise in obrazno sliko. »Vprašanje pa je, v katerih primerih bodo lahko organi pregona dostopali do podatkov potnikov in koliko časa bodo le-ti shranjeni v bazah podatkov. Ne želim si, da bi ustvarili model »Big brother is watching you«, po katerem bodo vsi potniki tudi že potencialni osumljenci.

Zavzemala se bom za pametne meje, ki bodo delovale pametno, torej sorazmerno z izjemnimi investicijami, ki jih bomo vložili v izgradnjo sistema, in samim namenom predloga, lajšanjem prehoda potnikov, kot tudi, da bo Evropa še vedno ostala varna in prijazna do ljudi, ki potujejo v in iz nje. Imamo sisteme za zbiranje osebnih podatkov, vsakršno podvajanje in nesmiselno ravnanje z njimi bo pomenilo le neodgovorno trošenje denarja. V procesu bom zelo pozorna na skrbi slovenskih pristojnih organov in služb ter posebej državljanov, « je še dodala poslanka.