Biti otrok, pomeni biti srečen, pomeni imeti pravico do igre, hrane, družine, šolanja in zdravja ter zdravega okolja. Pomeni tudi imeti enak položaj ne glede na barvo, vero ali izgled. Tako so v uvodu povedali naši osnovnošolci, ki se zavedajo tudi, da so v primerjavi z otroki po svetu na marsikaterem področju privilegirani. Tudi denimo glede modernih tehnologij, ki jim omogočajo stike s svetom in hitrejše, boljše možnosti izobraževanja. 

V nadaljevanju so v skupinah skušali odgovoriti na nekaj temeljnih vprašanj, povezanih z Evropsko unijo in položajem mladih: prednosti EU za mlade, razlike med otroki nekoč in danes, pravice in dolžnosti otrok ... Veliko vprašanj so imeli o begunski krizi in možnostih za njihovo reševanje, povedali pa so tudi, kaj bi naredili za boljši jutrišnji svet. Izpostavili so besede samozaupanje, podpora prijateljem, premišljenost, vztrajnost, sprejemanje drugačnih. Ukinili bi tudi nepoštene načine pridobivanja denarja.

Poslanka je pohvalila njihovo razmišljanje in jih pozvala, naj se, ko bodo odraščali in ko bodo, vsaj nekateri, tudi sami med voditelji, v resnici držijo svojih besed, saj je prav to tisto, kar pogrešamo v današnjem svetu.