"Spoštovani predsedujoči,

Orbanova politika nestrpnosti, laži in ustrahovanja se nevarno širi preko meja. Številni evropski politiki in stranke iz skupine EPP odkrito prevzemajo Orbanove načine zastraševanja, laganja in zavajanja – tudi največja opozicijska stranka v nedavni volilni kampanji v Sloveniji.

Ta plakat je njihov sramotni izdelek. Kje smo Evropejci varnejši? V Parizu z zamaskiranimi in oboroženimi pripadniki sil ali v sončni Budimpešti s turisti na ulicah? Sramotno, ponižujoče do ljudi!

Tovrstne grožnje predstavljajo resno preizkušnjo za celotno Evropsko unijo. Ta je lahko trdna zgolj toliko kot njen najšibkejši člen.

Žal mi je, da smo primorani danes v Evropskem parlamentu zopet razpravljati o stanju demokracije in vladavine prava v eni izmed držav članic. Razmere v državi bistveno ogrožajo temeljno družbeno ureditev in demokracijo, tega pa si Madžari ne zaslužijo.

Ustrahovanje in napadanje nevladnih organizacij, medijev, univerz; omejevanje svobodnega izražanja ter svobode zborovanja; podrejanje sodstva političnemu vplivu, manipulacija volilnih okrožij; napadi na manjšine so zgolj nekateri primeri resnih groženj demokraciji in vladavini prava na Madžarskem.

V Evropskem parlamentu takšno načrtno in sistematično kršenje osnovnih demokratičnih standardov in vladavine prava zavračamo.

Glasno in jasno zato izražam nasprotovanje tovrstnim politikam ter izražam podporo strpnosti, dialogu, demokratičnim vrednotam, za dostojanstvo, za človeka, ZA poročilo kolegice Sargentini jutri na glasovanju!"