“V državi je politična kriza, opozarjajo predstavniki opozicije, ki bodo to soboto že 50. po vrsti demonstrirali na ulicah proti režimu predsednika Aleksandra Vučića. Zahtevajo svobodo medijev, neodvisnih agencij za nadzor elektronskih medijev, volitev in boja proti korupciji, opozarjajo na ukradeno državo, ustrahovanje volivcev in odsotnost demokracije in vladavine prava. Če pogojev za izvedbo poštenih in demokratičnih volitev ne bo, se spomladi prihodnje leto volitev ne bodo udeležili. Del opozicije že leto dni bojkotira tudi delo parlamenta,” je pojasnila Fajon, ki se je prvi dan obiska v Beogradu ločeno pogovarjala tako z voditelji opozicijskih kot vladnih strank kot tudi s predsednikom države Vučićem.

“Razmere so napete. V pogovorih smo vladni strani prenesli zahteve, med drugim po zagotovitvi pogojev za svobodo govora in pluralnost medijev, kot tudi jasno določenega medijskega časa na javni televiziji za predstavnike vseh političnih strank v času kampanje. Vlada se je že pred časom tudi zavezala, da bo izpolnila priporočila volilne opazovalne misije ODIRH. A tudi po drugem krogu pogovorov v narodni skupščini, ki jih žal del opozicije še vedno bojkotira, ocenjujemo, da je napredek pri izpolnjevanju le-teh omejen. Čas se izteka. Pred tretjim in zadnjim sestankom sredi decembra v Beogradu smo opozicijo včeraj vnovič pozvali, naj se vrne za pogajalsko mizo,” je dejala poslanka.

Posredniki EP v pogajanjih se bodo v Beogradu tretjega kroga pogajanj sredi decembra udeležili le, če bo dosežen napredek. Posredovanje EP se bo sicer nadaljevalo tudi po izvedbi volitev v državi, saj pomanjkanje kulture političnega dialoga v parlamentu in v družbi ostaja ena resnih kritik zadnjega poročila Evropske komisije o napredku Srbije na njeni poti v Evropsko unijo.