"S kolegi smo zaskrbljeni nad tem predlogom in zahtevamo izboljšave zlasti v delu, ki govori, pod kakšnimi pogoji bi lahko država članica EU zahtevala začasni suspenz. Predlog, ki je na mizi, bi populističnim politikam zlahka služil kot orodje za nabiranje političnih točk. Evropski parlament zahteva tudi večjo vlogo," je v razpravi opozorila poslanka in se zavzela, da je zaščitna klavzula lahko resnično le zadnje sredstvo, ko bodo države izčrpale vse druge poti.
"Svoboda potovanja je temeljna pravica vsakega evropskega državljana. Za države Zahodnega Balkana je bila odprava vizumov velik korak v približevanju EU. Končno smo priložnost ponudili tudi Kosovu," je spomnila Tanja Fajon in ostro napadla širjenje nevarne nacionalistične retorike, ki na evropskih tleh spodbuja sovraštvo proti tujcem, priseljencem in iskalcem azila.
Dansko predsedstvo želi dogovor o zaščitni klavzuli doseči do konca svojega predsedovanja EU. Pogajanja med institucijami EU se bodo nadaljevala, ovirati pa jih utegne še občutljivo vprašanje o mehanizmu vzajemnosti. Evropski poslanci so prepričani, da ta ne deluje in kot primer navajajo odločitev Kanade, ki je za Čehe vnovič uvedla vizume. Zahtevajo, da morajo imeti članice EU možnost povračilnih ukrepov.