Evropska ljudska stranka je skupaj s konzervativnimi in populističnimi silami v Evropskem parlamentu vnovič dokazala, da ji ni mar za temeljni človekovi pravici: varnost državljanov in svobodo gibanja. Mehanizem za začasni suspenz brezvizumskega režima je posebej za države Zahodnega Balkana potencialno nevaren in škodljiv ukrep, v vsakem  primeru pa negativen signal za prihodnost. 

Morebitna zamrznitev svobode potovanja brez vizumov bi imela zelo škodljive posledice za širitveni proces. Med državljani bi še okrepila protievropska čustva in nestrpnost do pripadnikov manjšin, ki so danes med prosilci azila najpogostejši.

Število lažnih prosilcev azila je še vedno znatno, vendar nižje kot lani. Evropske vlade zato najverjetneje ne bodo imele razloga, da bi mehanizem nemudoma aktivirale, torej ni neposredne nevarnosti za takojšnjo vnovično uvedbo vizumov za eno ali več držav Zahodnega Balkana. Nevarnost pa predstavljajo nacionalistične in populistične sile v Evropi, ki bi lahko mehanizem izkoristile kot politično sredstvo za nabiranje domačih političnih točk.

Skrbi me tudi dejstvo, da Evropski parlament z današnjim sprejemom dopolnitev mehanizma o vzajemnosti tvega tožbo Evropske komisije pred evropskim sodiščem. Povzročili smo pravni kaos. Ne znam si predstavljati, da bi Unija za ZDA ali Kanado uvedla vizume, če bodo ena ali več držav članic EU izvzete iz brezvizumskega režima. Sprejeli smo spremembe mehanizma o vzajemnosti, ki so preprosto nezakonite.

Vzajemnosti ne bomo v resnici nikoli aktivirali, saj so vlade držav članic EU v izjavi že zapisale, da bodo prednost dajale odnosom s strateškimi partnerji. Zato je potrditev poročila toliko bolj nesmiselna in toliko bolj nedopustno je, da se je poročevalec v pogajanjih odrekel pristojnostim, ki jih ima Evropski parlament na področju vizumske politike.

Večina v Evropskem parlamentu je danes žal podlegla pritiskom tistih evropskih vlad, ki želijo o prihodnji vizumski in sosedski politiki EU odločati brez demokratičnega nadzora državljanov in ki jim ni mar za naše državljane in naše sosedstvo. V skupini Socialistov in demokratov bomo storili vse, da Evropejce zaščitimo, ne pa da s populističnimi ukrepi ogrožamo svobodo gibanja.

POROČILO: Poročilo, ki uvaja mehanizem o začasnem suspenzu potovanj brez vizumov za državljane tretjih držav in dopolnjuje mehanizem o vzajemnosti (sprememba uredbe Sveta (EC No 539/2001), poročevalec Augustin Diaz De Mera (ELS).

Video posnetek celotne izjave je dostopen tu.