Spoštovani plenum.

Bila sem v sprejemnih centrih na slovenskih mejah. In ob koloni tisočev utrujenih, bolnih beguncev. Poglejte posnetke. To so ljudje. A kdo so tisti, ki jih naganjajo v mrzlo reko sredi noči? Ali Hrvaška ni dolžna spoštovati pravil EU? Zakaj molčite ob gnusnem dogajanju? Pred svojim narodom nimam več kredibilnosti, ko govorim o solidarnosti. MOJI evropski voditelji mi jo izbijajo, ker molčijo. Nenapovedano pošiljanje migrantov na nedogovorjene lokacije v Sloveniji pa se nadaljuje.

V Slovenijo je v zadnjih desetih dnevih vstopilo 80 tisoč ljudi. Toliko, kot če bi jih v Nemčijo 3,2 milijona! Slovenija bo prisiljena poklekniti. Nastal bo kaos. Uresničile se bodo napovedi nestrpnih ksenofobov. Nimam več kredibilnosti, ko doma govorim o strpnosti.  

Ni res, da se ne da! Nekateri nočejo, to je resnica! Dvoličnost, neučinkovitost, apatija – to je skupni obraz naših voditeljev.

Takoj, danes rabimo:

  • Pomoč članicam v težavah
  • Hot spote na južni meji EU
  • Zagon mehanizma, ki bo prošnje za azil preverjal že pred vstopom v EU
  • Socialni sklad za integracijo priseljencev

Svetovne voditelje pozivam, naj prenehajo s hinavščino in lovljenjem dobičkov in na sirskem območju vzpostavijo mir. Sicer pa naj odstopijo in odločanje prepustijo tistim, ki imamo voljo, zdravo pamet in srce.

Govor poslanke si lahko ogledate na http://bit.ly/1RB0eqk.