V odgovoru je med drugim pojasnila, da Agencija, ki je odgovorna za upravljanje nepovratnih sredstev Mreže evropskih potrošniških centrov (ECC-Net) trenutno prevaja in preučuje rezultate preiskav Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter priporočila Komisije za preprečevanje korupcije, ki jih je prejela junija letos. Na podlagi teh ukrepov se bosta Agencija in po potrebi Komisija odločili o ustreznih ukrepih.

Komisija in Agencija zatrjujeta, da zadevo skrbno spremljata. Agencija je sicer zaradi nezadovoljivega odgovora slovenskih organov, kot pojasnjuje v odgovoru, v preteklosti zadevo predala Evropskemu uradu za boj proti goljufijam (OLAF), a jo je ta zavrnil, saj jo je že preiskovala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Po mnenju Agencije zato do sprejetja končne odločitve glede domnevnih nepravilnosti ni primerno ustaviti dejavnosti, ki naj bi se izvajale z nepovratnimi sredstvi.

Evropska komisija v odgovoru še poudarja, da Agencija odločitve o dodelitvi sredstev sprejema na podlagi dokazil vložnikov ter izvaja ocene in naknadne revizije. Glavna odgovornost vlad držav članic na področju evropskih potrošniških centrov pa je, da s preglednim postopkom izberejo gostiteljsko strukturo in zagotovijo ustrezen nadzor nad goljufijami.

Če so se dogajale nepravilnosti, jih je treba razkriti. Slovenska javnost ima pravico, da izve, kaj se je dogajalo in ali so bili postopki dodeljevanja sredstev EU v tem primeru pravilni. Žalostno pa je, da so v naši državi pogosto hitreje napadeni tisti, ki želijo razkriti sume in priti resnici do dna, kot pa tisti, ki se domnevno okoriščajo", je v izjavi za javnost zapisala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D, SD), sicer članica in koordinatorica Odbora za boj proti organiziranemu kriminalu, pranju denarja in korupciji (CRIM).