"Čeprav ima posebni odbor manj moči kot preiskovalni, za katerega sem se prvotno zavzela, bo lahko preiskoval široko paleto evropskih dokumentov. Optimistična sem, saj smo uspeli boj proti davčnemu kriminalu uvrstiti na vrh evropske agende. Odbor bo v letu dni izdelal poročilo in v njem predlagal zakonodajne rešitve. Čeprav je Evropski parlament v preteklosti že sprejel vrsto priporočil v boju proti pranju denarja, korupciji in organiziranemu kriminalu, nazadnje lani ob zaključku dela posebnega odbora za boj proti omenjenim nepravilnostim, evropske vlade niso storile pomembnega napredka," je poudarila poslanka.
 
Poslanci so zahtevali hitre in pogumnejše skupne ukrepe, saj na dan prihajajo prihajajo nova in nova razkritja o posebnih ugodnostih, ki so jih države ali banke ponujale multinacionalkam za izogib plačilu davkov, ne le v Luksemburgu, pač pa tudi v številnih drugih državah.
Poleg vprašanj, povezanih z domnevnimi kršitvami in nepravilnostmi pri uporabi državnih pomoči in davčne zakonodaje, se bo odbor ukvarjal tudi z drugimi sistemskimi vprašanji, kot so razlike v davčnih sistemih, pomanjkanje ustreznega bančnega nadzora, bančne tajnosti in vprašljive davčne prakse.
 
"Pred seboj imamo težko nalogo, a se zavedamo odgovornosti, ki jo nosimo v težkih in negotovih razmerah v Evropi,"  je še dejala poslanka Tanja Fajon.
 
Vir fotografije: www.rtbf.be