''Hrvaška je dvajset let po razglasitvi neodvisnosti in približno osem let po vložitvi prošnje za članstvo v EU dosegla zgodovinski mejnik,'' je danes ob robu glasovanja poudarila evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).
Pristopni proces Hrvaške je znatno prispeval k preobrazbi države v trdno in zrelo demokracijo, ki temelji na evropskih vrednotah, obeti za pristop pa delujejo kot močna spodbuda za nadaljevanje reform ne le na Hrvaškem, temveč tudi celotni regiji Zahodnega Balkana.

"Reforme, ki jih je in jih še izvaja Hrvaška na poti v EU, so reforme za državljane, nujne za napredek na poti v blaginjo, varno in stabilno državo in zagotavljanje skupnih evropskih vrednot. Pomembno je, da to ostane nenehen proces,'' je dejala Fajonova in dodala, da ''nenehne reforme, predvsem na področju sodstva, temeljnih pravic in boja proti korupciji, ostajajo izjemno pomembne za krepitev pravne države. Hrvaška bo do datuma dejanskega vstopa v Evropsko unijo pod strogim nadzornim mehanizmom evropskih institucij.''

Hrvaška bo pristopno pogodbo z EU slavnostno podpisala 9. decembra v Bruslju. S podpisom pogodbe bodo začeli teči roki za izvajanje arbitražnega sporazuma, ki predstavlja okvir za rešitev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Podpis pogodbe bo obenem simbolično sporočilo državam Zahodnega Balkana, da se trdo delo obrestuje in da je Evropska unija zavezana evropski perspektivi celotne regije," je še dejala Tanja Fajon.