Razlog za izstop iz pogodbe je domnevna ruska namestitev balističnih raket srednjega dosega v rusko enklavo Kaliningrad in na nekaj drugih točk blizu Evrope, kar pomeni jasno kršitev INF. Prav tako je začela rakete srednjega dosega nameščati v južnem Pacifiku LR Kitajska.

ZDA so napovedale, da se bodo umaknile iz pogodbe v šestih mesecih in dale Ruski federaciji možnost, da kršitve odpravi, kar je ruski predsednik Putin preprečil z napovedjo o ruskem izstopu iz INF. Napoved sekretarja Pompea in včerajšnji odgovor ruskega predsednika Putina sta ponovno odprla jedrsko oborožitveno tekmovanje.

Dejanji ZDA in RF smo sprejeli z veliko skrbjo in razočaranjem, ponovno se je namreč pokazalo, da Trump in Putin ne želita spoštovati dosedanje svetovne ureditve, ki temelji na pravilih in multilateralni ureditvi sveta, ampak se vračata h konfrontaciji na temeljih vojaške in gospodarske moči. Slednje se je v zgodovini že nekajkrat pokazalo kot pogubno za narode in države; najvišjo ceno v konfliktih vedno plača civilno prebivalstvo. Pri tem moram opozoriti, da tokrat konfrontacija velikih sil (Kitajske, Rusije in ZDA) temelji na jedrskem orožju, ki s svojo silovitostjo in uničevalno močjo ogroža obstoj celotne civilizacije.

Napačno je razmišljanje, da se nas to ne tiče; rakete, ki jih je Rusija v zadnjih letih namestila okoli EU, imajo namreč domet, s katerim lahko dosežejo tudi Slovenijo.

Zato ne smemo ostati tiho. Skupaj z evropskimi partnerji moramo odločno nastopiti proti jedrskemu oboroževanju in zahtevati spoštovanje mednarodnih dogovorov in pogodb, ki urejajo razoroževanje, in ne proliferacijo orožja. Predvsem pa se moramo boriti, da dialog in mirno reševanje sporov prevladata pred nasprotovanji in konfrontaciji.  

Državljani Evropske unije se moramo postaviti v obrambo demokraciji in spoštovanju mednarodnih obvez ter zaščiti miru, ki je vgrajena v genom evropske ideje.

Morda se zdi, da smo povsem nemočni in ne moremo vplivati na razvoj dogodkov, vresnici pa je prav ta trenutek priložnost, da vsi damo svoj glas PROTI jedrskemu oboroževanju, kajti če nas bo dovolj, se bo naš glas slišal tudi v Washingtonu, Moskvi in Pekingu!

 

Foto: Thinkstock