"Slovenke in Slovenci smo lahko resnično ponosni na današnji dan. Ponosni, ker smo z množično udeležbo potrdili, da želimo čisto in varno Slovenijo. Akcije očistimo Slovenijo sem se udeležila drugič in vsakič znova sta me razveselili energija in volja, ki sta povezali ljudi. Takih projektov je na žalost še vedno premalo. Z majhnimi koraki lahko vsak med nami spremeni veliko," je povedala poslanka.
Na Rakovi Jelši so prostovoljci rokave dopoldne zavihali kar s pobudnikom ideje Estoncem Rainerjem Novakom. Estoncem je uspelo pred nekaj leti v petih urah iz narave odstraniti kar 10 tisoč ton odpadkov. "Slovenija ne zaostaja in upam, da bodo našemu zgledu kmalu sledile tudi vse preostale države Evropske unije. Danes smo na žalost še vedno napolnili preveč vreč raznoraznih odpadkov. Na najbolj nevarne, med njimi azbest in igle, smo opozorili poznavalce in strokovnjake. Upam, da bo med nami vsako leto manj tistih, ki še vedno brezskrbno ravnajo z okoljem," je še dejala Tanja Fajon, ki je med drugim ambasadorka projekta Let’s do it v Albaniji. Letos bo prvič 9. maja in k akciji želijo privabiti kar čim več prostovoljcev.
Sicer pa so bili slovenski prostovoljci danes del več milijonske množice, ki od marca do septembra 2012 v okviru globalne pobude " World Cleanup 2012" v več kot 70-ih državah po vsem svetu izvaja enodnevne prostovoljske čistilne akcije.