izjemen vodja in odličen govorec," je po srečanju vodje druge najmočnejše politične skupine Socialistov in demokratov Schulza z uredniki in novinarji slovenskih medijev včeraj dejala evropska poslanka Tanja Fajon.

V Bruslju je 14 vodilnih predstavnikov sedme sile na povabilo Fajonove včeraj in danes obiskalo Evropski parlament na polovici njegovega mandata. Prihodnji teden bodo poslanci namreč na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izvolili novega predsednika EP do junija 2014 in druge vodstvene organe. Schulz je po sedmih letih in pol vodenja politične skupine priznal, "da je veliko zahteval in da z njim ni bilo enostavno delati, a da je skupina v 90-ih odstotkih primerov uspela glasovati enotno". V dveletnem mandatu in pol si bo prizadeval, da bo močnejši postal tudi Evropski parlament.
 
Predstavniki slovenskih medijev so se med ogledom institucije srečali še z nekaterimi drugimi tujimi evropskimi poslanci in v pogovorih največ pozornosti namenili usodi evra, finančni in gospodarski krizi in prihodnosti Evropske unije. Na splošno so se strinjali, da je kriza močno načela evropske vrednote in ideale, povezovanje in solidarnost, a da lahko v boju proti izzivom 21. stoletja ob hitro rastočih velesilah države nastopamo le skupaj, povezani, močni in enotni.
 
 
 
Skupina urednikov in novinarjev iz Slovenije se je sešla tudi z evropskim komisarjem Janezom Potočnikom in vodjo stalnega predstavništva Slovenije pri Evropski uniji Radom Genoriom, zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem po njegovem sestanku s hrvaško kolegico Vesno Pusič o arbitražnem sporazumi, obisk pa so zaključili z udeležbo na redni dnevni novinarski konferenci Evropske komisije.