S predstavniki lokalnih oblasti sta se pogovarjali o obnovi infrastrukture, domov in čimprejšnji namestitvi ljudi, ki so jih marca prizadeli potres, cunami in jedrska katastrofa v Fukušimi. Slovenija je Japonski simbolično darovala manjši hiši, veleposlanica Zorkova pa na Japonskem išče načine, kako bi se lahko naša država  učinkoviteje vključila v pomoč prizadetim. "Evropske države so pokazale izjemno solidarnost in Japonci so našim vladam iskreno hvaležni. Država danes dobiva nov zagon, čeprav si od posledic katastrofe še ni opomogla," je dejala poslanka.
Postavitev prve slovenske hišice je simboličen začetek tesnejšega sodelovanja s prizadeto regijo, kjer so poleg finančne pomoči bistvenega pomena tudi projekti za mladino in otroke, kot denimo kulturne delavnica, knjižnica, izbraževalni center. Prav tak center bo nastal tudi v drugi hišici. V zalivu, kjer jo bodo postavili, so še posebej zadovoljni ribiči, saj bo namenjena njihovemu delu. "Sogovorniki z naklonjenostjo sprejemajo pobudo veleposlanice za pobratenje Matsušime s kakšnim od slovenskih mest in izmenjavo otrok," je povedala Tanja Fajon.
Delegacija Odbora za zunanje zadeve Evropskega parlamenta se je med tridnevnim uradnim obiskom Tokia sicer sestala z več visokimi predstavniki japonske vlade in parlamenta (Dieta). Pogovarjali so se predvsem o pripravah na dogovora o prostotrgovinskem sporazumu in političnem sodelovanju med Japonsko in EU. "EU mora okrepiti sodelovanje s tretjim največjim gospodarstvom na svetu, ki je za nas strateškega pomena. Japonsko stran smo opozorili na nekatere zadržke glede carin in se pogovarjali tudi o skupnih problemih, kot so reševanje finančne krize oziroma javnih financ in energetska vprašanja. Sogovorniki so opozorili na nova razmerja moči v azijsko pacifiškem območju, nagel vzpon Kitajske, zlasti kar zadeva vojaško oboroževanje, severnokorejske jedrske programe in priprtje japonskih državljanov v Pjongjangu," je povedala evropska poslanka.
Delegacija, ki jo je vodil Romun Ioan Pascu, se je v Tokiu udeležila tudi odprtja Evropske hiše v navzočnosti vodje evropske diplomacije Catherine Ashton. Novo poslopje so krstili z razbitjem soda s sakejem in s tem tudi na simbolični ravni potrdili namere o še tesnejših medsebojnih odnosih.