Srečanja, ki ga je za to nedeljo, 22.9., v Hotelu Harmonija Mengeš organiziralo Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, se bo udeležila tudi evropska poslanka Tanja Fajon.

Kot članica društva bo bolnikom in svojcem spregovorila o svoji lastni izkušnji bolezni. "Vesela sem, da lahko svojo izkušnjo z boleznijo delim z drugimi bolniki in svojci, saj vsi rabimo spodbude in iščemo pojasnila ter odgovore na vprašanja, posebej, ko na novo zbolimo in je strah najbolj navzoč. Izkušnja z boleznijo mi je kot mladi študentki močno spremenila življenje, ne le meni, tudi moji družini in prijateljem. Pred skoraj dvajsetimi leti brez presaditve kostnega mozga ni bilo zgledov za ozdravitev. Danes je to povsem drugače. Imela sem srečo, da je bilo moje zdravljenje uspešno. Še bolj pa, da sem se bila odločena boriti in živeti polno življenje. Vsi bolniki smo zmagovalci. Vsi, ki gremo čez težke preizkušnje in se borimo. Naše vodilo sta pogum in trdna volja, da nam bo uspelo. To je vodilo tudi mene in lahko zatrdim, da moje življenje brez te izkušnje ne bi bilo tako bogato, kot je danes. Bogato s pravimi prijatelji, ki so mi in mi še danes stojijo ob strani, in z izkušnjami, ki so spremenile moj pogled na svet. Naša življenja so neprecenljiva in nepredvidljiva bogastva. Ko se tega zavemo, smo z ljudmi okoli sebe veliko bolj solidarni in strpni. Cenimo življenje in postanemo borci. O sebi lahko rečem, da me je borba z boleznijo pozitivno zaznamovala, saj me je volja do življenja gnala k premagovanju tudi najtežjih ovir in izzivov", je pred svetovnim dnevom osveščanja o kronični mieloični levkemiji dejala evropska poslanka.

"Zdi se mi zelo pomembno, da z vsemi napori podpiramo prizadevanja vseh združenj in društev bolnikov v Sloveniji, ki s svojimi posvetovalnicami, dobrimi projekti, publikacijami in dogodki, kot je nedeljski v Mengšu, osveščajo o problematiki bolezni in potrebah bolnikov in pozitivno vplivajo na zdravstveno politiko. Pri redkih boleznih je še toliko bolj pomembno, da prepoznavamo simptome in jih odkrivamo zgodaj. Vesela sem, da so nam bolnikom v Sloveniji danes dostopni najsodobnejši načini zdravljenja KML. Upam, da se bodo bolniki kmalu lahko začeli zdraviti tudi na novem hematološkem oddelku univerzitetnega kliničnega oddelka v Ljubljani in da ne bo več dodatnih zapletov, ki bi na novo odložila odprtje obnovljenih prostorov," pa je še opozorila Tanja Fajon.