Ozaveščanje o prvih težavah, dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe in izkušnje, ki jih delimo bolniki, so dragoceni. Pogosto se po diagnozi name obrnejo bolniki, ki želijo slišati mojo zgodbo. In danes jo rada delim, ker vliva upanje številnim, ki se spopadejo z boleznijo. 

Od takrat, ko so mi zdravniki postavili diagnozo kronična mieloična levkemija, je minilo že skoraj dvajset let. Dvajset let! Danes se zdi skoraj neverjetno, saj živim povsem normalno, polno življenje kot moji vrstniki. K temu so pomagali zdravniki in osebje v Sloveniji, dostop do modernega načina zdravljenja in ne nazadnje trma in pogum.

Znamenj bolezni sama nikoli ne bi prepoznala. Nismo je imeli v družini, nismo govorili o njej, bila sem zdrava. Pojavile so se neprijetne bolečine v trebuhu, tako neprijetne, da mi je soseda pediatrinja svetovala pregled krvi. In tako se je začelo moje spoznavanje in odkrivanje krvnega raka, bolezni, ob kateri nas še danes spreleti srh.

Šla sem skozi različne vrste zdravljenja, bili so padci in vzponi, a vsako leto, ki sem ga preživela, mi je vlilo novo upanje. In z vsakim novim letom življenja je napredovala tudi medicina, ki nam danes omogoča več možnosti preživetja, uspešnega zdravljenja in kakovostnega življenja. 

Zato dragi bolniki in svojci, pogum!

So trenutki, ki so mračni, ko nam je tesno in nas je strah. Še danes so, priznam, ko s tesnobo čakam na naslednje izvide pregledov ali pa z izgovori prelagam obiske pri zdravniku. Ampak moja izkušnja spopadanja z boleznijo me je naredila močno. Močno in samozavestno verjetno veliko bolj, kot če ne bi šla skozi vse to. Ker danes razumem, kaj pomeni biti zdrav in kako znati živeti. Naša življenja so  nepredvidljiva, a tako zelo dragocena, da se moram tudi sama ob tempu, v kakršnem živim, včasih zaustaviti in se spomniti, da smo samo ljudje, vsak s svojimi sanjami in problemi. 

A vsak dan je lahko lep. Posebej, če delimo nasmeh, prijazne besede in se imamo preprosto radi. 

Vsem nam želim veliko poguma in zdravih dni! 

Vsem vam, ki ste z nami, doma ali v ambulantah in klinikah, pa - hvala, ker ste!

Vidimo se jutri na dobrodelnemu koncertu “Ne bodi kot drugi” v Siti Teatru v Ljubljani.