"Človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, spoštovanje človekovih pravic, solidarnost, nediskriminacija in enakost so v ospredju razprav po vsej Evropi. Ta se je znašla pred resno preizkušnjo. Nove in nove krize vlivajo zagon vse bolj skrajnim nacionalističnim strankam, ki svoje glasove nabirajo s širjenjem nestrpnosti in strahu. Priča smo zaskrbljujočemu zatiranju državljanskih in posameznikovih svoboščin v vrsti članic EU, od Madžarske do Španije, od Francije do Poljske. Kaj lahko Evropska unija stori, ko članice sistematično kršijo evropske vrednote?

Če Evropska komisija ne bo razvila mehanizma za ukrepanje, bo resno ogrožena evropska demokracija. V Evropskem parlamentu smo zaradi ne ukrepanja ob nenehnih kršitvah na Madžarskem, sedaj na Poljskem, stvari vzeli v svoje roke. Pripravljamo namreč predlog posebnega orodja, ki bo sistematično nadziral stanje temeljnih pravic v vsej Uniji, prav tako v evropskih institucijah, tudi sam parlament.

Mir in demokracija nista samoumevna. Danes nobena od držav v Evropi ni imuna na bolezen. Ključna za njuno obrambo pa je hkrati tudi civilna družba," je poudarila Fajonova.