Spoštovani kolegi,

23 000 registriranih prihodov v Bosni in Hercegovini od začetka leta in 4 500 migrantov in beguncev, ki se trenutno nahajajo predvsem okoli Velike Kladuše in Bihaća, predstavljajo statistiko, ki kliče na pomoč.

Zgodba prebežnikov, ki so se na poti proti Zahodu Evrope znašli na meji med BiH in Hrvaško, močno spominja na ostale migrantske zgodbe, ki smo jih že videli: ni toplega sprejema s strani lokalnega prebivalstva, nekatere politične opcije zlorabljajo nesrečne usode migrantov za podpihovanje sovraštva, po državi se širijo lažne novice o beguncih, ki da ugrabljajo dekleta in posiljujejo mladoletnice.

Država je institucionalno tako zapletena in finančno in infrastrukturno tako podhranjena, da potrebuje pomoč. Čeprav so se razmere izboljšale, pa se bliža zima in nekateri še vedno noči preživljajo na prostem, nikakor ni dovolj pomoči, dovolj hrane in oblačil.

Spoštovani komisar,

Omenili ste obveznosti mejnih organov tudi na meji s Hrvaško. Predvsem se pridružujem pozivom nekaterih mednarodnih organizacij, da se BiH napoti dodatna finančna pomoč za ustrezno oskrbo migrantov in beguncev.
Tudi meje moramo zavorovati, predvsem pa storiti vse, da tudi Hrvaški zagotovimo podporo, saj se država pospešeno pripravlja na vstop v schengensko območje.

 

vir fotografije: Zeljko Lukunic/PIXSELL