"Za izvajanje sporazuma z EU o stabilizaciji in pridruževanju je treba na Kosovu nujno izpeljati reforme. Politični dialog je pogoj vsake zdrave demokracije. Zato sem predstavnike kosovske opozicije pozvala, naj prenehajo z bojkotom dela v parlamentu in se vrnejo v poslanske klopi. Vesela sem, da je Evropska komisija predlagala odpravo vizumov za Kosovo in s tem priznala delo, ki je bilo v zadnjih letih vloženo v izpolnjevanje pogojev za vizumsko liberalizacijo. Kosovu sem obljubila podporo v sklepnem procesu tega dejanja v Evropskem parlamentu. V tem trenutku je ključno, da Kosovo nadaljuje boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji na najvišjih položajih in da parlament čim prej ratificira dogovor o meji s Črno goro. Oblasti sem pozvala, naj okrepijo napore za zagotovitev neodvisnega sodstva, zaščito človekovih pravic in resnično svobodo medijev in govora," je povedala poslanka Tanja Fajon.   

Fajonova je pozdravila udeležbo predstavnikov kosovskih oblasti na današnjem shodu proti homofobiji, transofobiji in bifobiji v Prištini in pozvala k nadaljevanju prizadevanj za končanje diskriminacije na podlagi spolov.

Dvodnevnega zasedanja v Prištini se je udeležilo 6 evropskih poslancev, ki so se sestali z najvišjimi predstavniki oblasti  - s predsednikom države Hashimom Thacijem, predsednikom vlade Iso Mustafo, namestnikom premiera Branimirjem Stojanovićem, predstavniki NVO in civilne družbe ter s komisarjem za širitev Johanesom Hahnom. Fajonova se je ločeno sešla tudi z županom Prištine Shpendom Ahmetijem.

Galerijo s fotografijami z obiska v Prištini si lahko ogledate tukaj.