Na Društvu novinarjev Slovenije, ki je član Evropskega združenja novinarjev, je danes potekala tiskovna konferenca na temo sodnega pregona raziskovalne novinarke Anuške Delić.

Zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov med razkrivanjem zgodbe o povezanosti neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS novinarki grozi triletna zaporna kazen. Sojenje Delićevi se začne v sredo, 15. oktobra 2014.

V izjavi za javnost so novinarji opozorili na skrb vzbujajoče ravnanje sodstva, ki da novinarko kaznuje zaradi objave informacij v javnem interesu. Četudi bi razkrila zaupne dokumente, je preganjanje novinarjev v takih primerih nesprejemljivo. Primer Delićeve priča o ogrožanju svobode medijev v Sloveniji in omejuje pomena in dometa preiskovalnega novinarstva.

"Pozorno spremljam potek zgodbe Anuške Delić. Kot nekdanja novinarka, evropska poslanka in državljanka menim, da je novinarka delovala v interesu javnosti. Poslanstvo novinarja je, da javnost informira in posreduje verodostojne, preverjene in kakovostne informacije. Novinarjem, še posebno pa raziskovalnim, mora biti zagotovljeno, da poročajo brez strahu, da bi bili sodno preganjeni ali da bi jim grozila zaporna kazen.

Ohranjanje svobode izražanja je nenehna skrb demokratičnih družb, kar verjamem, da Slovenije še vedno je. V danem primeru se ne morem znebiti občutka, da gre za politično vmešavanje, kar ostro obsojam, saj le-to ogroža neodvisno novinarstvo in slabi novinarsko etiko. Podobne prakse se morajo končati nemudoma, saj je le to način, da se medijem in tudi politiki povrne ugled," je komentirala evropska poslanka Tanja Fajon, podpredsednica S&D.