"Žal nam to ni uspelo, saj je desna večina odbora vztrajala, da moramo varnostnim službam podeliti 'bianco menico'. To pomeni, da bodo z osebnimi podatki državljanov EU lahko ravnali, kot bodo želeli. Ker smo z glasovanjem izgubili še zadnje varovalke, sem resolucijo zavrnila. Dovoliti popoln in neomejen dostop do vseh podatkov o potnikih je neučinkovito in ogroža pravice potnikov do zasebnosti in kot tako predstavlja varnostno tveganje," je ob glasovanju dejala evropska poslanka Tanja Fajon, podpredsednica Socialistov in demokratov (S&D/SD).

Odbor LIBE je resolucijo sicer podprl, kot tudi mandat za začetek pogajanj z Evropsko komisijo in Svetom EU o končni zakonodaji na tem področju.

Podatke o letalskih potnikih (PNR) letalske družbe sicer zbirajo v komercialne namene, kot so datum in pot potovanja, ime in kontakt potnika, način plačila, ipd. Vrsta teh informacij pa lahko koristi tudi za profiliranje potnikov. Na podlagi hrane je mogoče sklepati veroizpoved, na podlagi hotelske rezervacije potnikovo zvezo, ipd. Podatke bi države obdelovale v namene preprečevanja, preiskave in pregona resnih zločinov in terorističnih dejanj.

"Ni resnih in verodostojnih dokazov o nujnosti množičnega zbiranja podatkov, saj poznamo primere, ko so potnike napačno označili in jih izročili represivnim organom in mučenju," je med drugim opozorila Fajonova, ki sicer razume namero Evropske komisije, da želi podatke shranjevati na bolj sistematičen način in dostop do njih omogočiti tudi pravosodnim organom v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu.

"A današnji kompromis je slab. Premalo je dokazov, ko bi potrdili, da so ukrepi učinkoviti, potrebni in sorazmerni. Skrbeti nas morajo tudi pretirani stroški, ki jih za države članice predvideva predlog v višini okoli 50 milijonov evrov," je še opozorila poslanka.

"Predlog, če bo sprejet v pogajanjih s pristojnimi ministri in Evropsko komisijo, bo letalske družbe, ki opravljajo lete med Evropsko unijo in tretjimi državami, obvezal k prenosu podatkov o potnikih nacionalnim oblastem v državah članicah pristanka ali vzleta. Vesela sem, da smo v pogajanjih uspeli preprečiti vsaj poskus kolegov o uvedbi zbiranja podatkov o letalskih potnikih tudi na domačih in notranjih letih v EU," je ob glasovanju poudarila poslanka Tanja Fajon.

Socialisti in demokrati se bomo v pogajanjih tudi vnaprej odločno zavzemali za visoke standarde varovanja osebnih podatkov, da bo končni dogovor o EU - PNR v skladu z razsodbo evropskega sodišča o varovanju podatkov.

Vir fotografije: www.fra.europa.eu