V pogovorih z moldavskim političnim vrhom se bodo sogovorniki osredotočili predvsem na izpolnjevanje kriterijev za odpravo vizumov za potovanja Moldavcev v Evropsko unijo, kar bo državi poslalo pomembno politično sporočilo, posebej v luči nedavnega nasilja in politične nestabilnosti v Ukrajini.

Poročevalka Fajonova se bo v Moldaviji med drugim sešla s predsednikom vlade Iuriem Leanco in predsednikom parlamenta Igorjem Cormanom, na novoletnem diplomatskem sprejemu pa jo bo gostil tudi predsednik držav Nicolae Timofti. S predstavniki evropske zunanje službe se bo v prestolnici Kišinjev sestala tudi s strokovnjaki za odpravo vizumov. Moldavija je prva država zahodnega partnerstva, ki je izpolnila pogoje za odpravo vizumov. Evropski parlament upa, da bo država v brezvizumski režim vstopila še pred majskimi volitvami.

Poslanka Tanja Fajon bo v petek obiskala tudi od Moldavije odcepljeno Pridnestrje, regijo, ki leži vzhodno od reke Dnester. Tam živi zelo mešano prebivalstvo, veliko je Ukrajincev in Rusov. O tem, kako bo odprava vizumov za Moldavijo vplivala na regijo, se bo pogovarjala s tamkajšnjimi najvišjimi predstavniki lokalnih oblasti.