Četudi lažnive novice, manipulacija z resnico in propaganda niso novi fenomeni, porast uporabe socialnih omrežij, ki imajo nekaj milijard uporabnikov, omogoča izjemno hitro širjenje izmišljenih zgodbic, zgolj z enim klikom. Gre za skrb vzbujajoč trend v času, ko več kot polovica Evropejcev uporablja socialna omrežja kot glavni vir informacij, medtem ko se približno tretjina mladih Evropejcev nanje zanaša kot na edini vir novic. Zato mora boj proti lažnim novicam postati nujna prednostna naloga na ravni celotne EU! Prepričana sem, da rešitev predstavlja medijska vzgoja, zlasti za otroke, ki mora potekati vzporedno s prizadevanji za kakovostno in bolj odgovorno novinarstvo.

Zato Komisijo pozivam, naj temeljito prouči trenutno situacijo, vključno z zakonskim okvirjem, in razišče možnosti za sankcioniranje in preprečitev širjenja vsebin, ki niso resnične, zlasti v sodelovanju s podjetji, ki imajo v lasti socialna omrežja. Komisija bi morala narediti več tudi v smeri vzpostavljanja »online« platform, ki bi omogočale popolno odstranjevanje lažnih novic in nezakonitih vsebin. Ključno je, da Komisija naslovi vprašanje sovražnega govora na spletu. Pravilnik, ki o tem obstaja, je korak v pravo smer, vendar je treba storiti veliko več. Predlagam tudi vzpostavitev EU skladov, iz katerih bi financirali programe medijske vzgoje, obenem pa sem prepričana, da je treba investirati tudi v raziskave o računalniških algoritmih, ki omogočajo viralno širjenje lažnivih novic.

Socialisti in demokrati smo pripravljeni voditi ta pomemben boj. To smo dolžni storiti. Če namreč ne bomo zmagali mi, bodo zmagale bodo laži in propaganda, s tem pa tudi strah, ki vodi v kaos in iracionalne odločitve. Ne smemo dovoliti, da laži krojijo resnico našega vsakdana,” je povedala Tanja Fajon (SD/S&D) v današnji razpravi 'Sovražni govor, populizem in lažne novice v družbenih medijih – odzivu EU naproti', ki je med plenarnim zasedanjem potekala na njeno pobudo.