Komentar s facebooka:

 

To je le eden od (milejših) številnih komentarjev, izlitih na družbenih omrežjih, ki kažejo stanje duha naše družbe in ki so bili povod (in ne vzrok) za organizacijo okrogle mize »Proti kulturi strahu«, ki jo je organizirala poslanka Tanja Fajon. Na osnovi prirejenih podatkov,neresničnih predpostavk, kaj nekdo dela ali misli, in pod zastavo domoljubja je postalo dovoljeno popolnoma vse.      

Zapis uredništva Demokracije:

 

In komentar bralca:

 

Strinjamo se. V demokracijah ne sme biti tabu teme in »komentarjev« ni nujno treba ne lektorirati ne cenzurirati, je pa nujno treba ločevati med komentarji ter zmerjanjem in sovraštvom. Kot bi bilo seveda treba ločevati tudi med argumentiranimi, preverjenimi novinarskimi zapisi ter izmišljenimi »članki«. In kot bi bilo treba ločevati med tistimi, ki želijo vladati z zastraševanjem, in tistimi, ki si prizadevamo za družbo sodelovanja.          

Skrb vzbujajoče je, da je sovražni govor postal nekaj vsakdanjega v politiki, ki bi morala oblikovati kulturo dostojanstva in ne kulture strahu. Vpliv nacionalistične retorike, ki temelji na rasnem, nacionalnem in drugem izključevanju, in je povsem nedopustna, se je preselil še na povsem osebno raven. V zadnjih letih me označujejo kot migrantoljubko, Soroševko, izdajalko lastnega naroda. Če povem, da zaradi teh (sicer popolnoma neutemeljenih očitkov) trpim jaz in ljudje, ki so mi blizu, me označijo za užaljenko. Želim jasno poudariti, da je sovražni govor do kogar koli nedopusten, nekulturen in nehuman. Zato bom tudi v prihodnje in ne glede na grožnje, ki jih prejemam, svoje delovanje usmerila v izgradnjo razumne Slovenije in razumne Evrope.