Prejšnji teden je namreč Svet enoglasno podprl predlog, s katerim je spremenil pravno podlago pri bodočih spremembah schengenskega mehanizma. S tem je iz odločanja izločil Evropski parlament in Evropsko komisijo, pristojnost za začasni nadzor na schengenskih mejah pa v celoti podelil vladam držav članic.

"Žalostno in sramotno je, da se moramo boriti za Evropsko unijo brez notranjih meja. Dansko predsedstvo in notranji ministri so sprejeli povsem napačne in protievropske odločitve. Naredili so korak nazaj v povezovanju Evrope, ki temelji na svobodi in solidarnosti. Odprli so vrata populističnim in nacionalističnim politikam v Evropi. Zapiranje meja v EU ni pravi odgovor. To je pot v nevarno izolacijo," je ob razpravi o tej spremembi dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

"Zapiranje meja ni odgovor na sodobne izzive migracij v EU. Odpirate vrata za desničarski populizem v Evropi in obžalujem, da je dansko predsedstvo to storilo," pa je na plenarnem zasedanju stališče politične skupine S&D povzel njen vodja Hannes Swoboda.

"V Evropskem parlamentu bomo ukrepali odločno in z vsemi sredstvi. Če dansko predsedstvo EU ne bo preklicalo četrtkove odločitve, je edini pravi odgovor evropsko sodišče. Kakršnokoli spreminjanje evropskih meja zahteva evropsko odločanje. Ne bomo dovolili, da bo o tem odločala peščica v zaprtih dvoranah brez demokratičnega nadzora. Schengen je simbol Evrope, v EU smo z odprtjem meja uresničili sanje milijonov Evropejcev. Slovensko vlado pozivam, naj se bori za ohranitev te svobode gibanja, ki je temeljna pravica vsakega Evropejca," je še dejala Tanja Fajon.