"Če teh ni, tudi predpisane tehnične norme postanejo ne le nepomembne, marveč celo odvečne. Kar se v Uniji zelo lepo kaže v primeru neupoštevanja kvote delitve beguncev. Odločitev, ki je bila sprejeta in potrjena skupaj, na ravni EU, se preprosto ne upošteva. In nikomur se nič ne zgodi.
Zato močno pozdravljam odločitev Komisije glede sprožitve pravnih postopkov zoper države članice, ki nočejo sodelovati pri premeščanju beguncev.

Včeraj smo obravnavali poročili o Srbiji in Kosovu, državah v EU čakalnici. Strogo nadzorujemo in kritiziramo tamkajšnje stanje Kopenhagenskih kriterijev. Če jih ne bosta izpolnjevali, ne bosta nikoli članici. To bo njuna verjetno pravična kazen. Vendar -  ali je še prav in pravično, da o tem sodi EU, v kateri so države, ki same več ne izpolnjujejo številnih od teh kriterijev? Kakšna bo njihova kazen?         

Omenjene in podobne anomalije, ki si jih nekateri mirno in celo ponosno privoščijo, niso ne demokracija ne spoštovanje, ne solidarnost, ne odgovornost ne svoboda, pa tudi ne red in pravičnost in še manj disciplina.

V S&D smo že pred časom podprli zasnovo o izgradnji t.i. scoreboarda demokracije, zaslona oziroma odseva indikatorjev vrednot. Strinjam se s predlogi. A sočasno jaz in mi vsi vemo, da stanje pravzaprav poznamo, saj je že merjeno, da pa se ne bo NIČ spremenilo, dokler kršitelji ne bodo redno in resno kaznovani. Ni res, da nimamo mehanizmov – samo uporabiti jih vse prepogosto nočemo.

Države se še naprej skrivajo za institucijo Sveta v svoji kristalni palači, a so vseeno vidne. Prav bi bilo, da se to steklo razbije, saj je v tej naši EU hiši vse preveč besed in premalo dejanj."     

Govor poslanke lahko poslušate na povezavi.