Evropski parlament je včeraj v burni razpravi o tej resoluciji vnovič ostro obsodil sodelovanje nekaterih evropskih držav, oviranje neodvisnih preiskav in prikrivanje dejstev in predsedujočo EU Litvo pozval, naj razpravo o evropski odgovornosti uvrsti na dnevni red zasedanja notranjih ministrov še do konca leta. Poslanke in poslanci so si bili enotni, da je šlo za domnevno najhujše kršitve človekovih pravic v evropski povojni zgodovini, pred katerimi pa si evropska politična elita še vedno zatiska oči.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), poročevalka v senci, je v razpravi dejala: "Pred letom dni smo v tej hiši sprejeli resolucijo o domnevnih pridržanjih ameriških zapornikov skrivnega programa CIA in grobem ravnanju z njimi na evropskih tleh ob sodelovanju in vedenju evropskih vlad, kaj se je dogajalo. A resnici do danes nismo prišli do dna, saj niti ena država niti ena institucija, ne EK ne Svet, ni sprejela odgovornosti za te domnevne sramotne in hude kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin."

Resolucija je nadaljevanje prizadevanj Evropskega parlamenta za razjasnitev ozadja dogodkov, pri čemer Fajonova dodaja: "Že leta v tej instituciji opozarjamo, da Evropa ne sme pomesti lastnih nedopustnih napak pod preprogo, vlade naj prenehajo tiščati glave v pesek in molčati. To se nam je in se nam spet dogaja v novi človeški tragediji pred otokom Lampedusa, kjer je po zadnjih podatkih umrlo 287 beguncev iz Sirije. Evropa mora biti vzor zagotavljanja človekovih pravic, vztrajamo, da smo najbolj moderen del sveta, ampak s tako ignoranco, ko pred očmi dopuščamo tako hude kršitve, trpljenje in žrtve, izgubljamo ugled, verodostojnost, posebej naših evropskih državljanov.

Koliko nedolžnih oseb mora še umreti, koliko življenj moramo še izgubiti, da se bo vendar le nekaj spremenilo, da bo kdo ukrepal, da se bo Evropa zbudila?"

V luči novih dokazov in spoznanj je Tanja Fajon ob razpravi med drugim dejala še: "Danes po letu dni tu, v hramu demokracije, ponovno zgolj razpravljamo o strogem posegu v suverenost držav, o kršitvah človekovih pravic in svoboščin, med katere spadajo nezakonito in samovoljno pridržanje, mučenje in druge oblike grdega ravnanja, kršitve načela nevračanja ter prisilno izginotje posameznikov. Z razočaranjem ugotavljam, da še osem držav Evropske unije še vedno ni odgovorilo na pismo Združenih narodov o skrivnih zapornih programih v luči boja proti terorizmu."

"Zadovoljna sem, da je Evropski parlament danes resolucijo odločno podprl, saj imamo dolžnost, da kot glas ljudi na te kršitve in nepravilnosti vseskozi opozarjamo. To smo dolžni našim državljanom! To pa smo dolžni tudi sebi!", je še dodala Fajonova.