V odgovoru, ki ga je zapisala v svojem in v imenu vodje Evropske zunanje službe Catherine Ashton, se Tanji Fajon zahvaljuje za poziv k rešitvi sudanskega spora in humanitarne katastrofe.
»Evropska unija je ob poročilih o bombardiranjih civilistov, izvensodnih pobojih, masovnih preseljevanjih in preprečevanju dostopa humanitarne pomoči globoko zaskrbljena. Sprte strani smo pozvali k takojšnji prekinitvi sovražnosti in vzpostavitvi pogajanj, pri čemer nam pomaga Thabo Mbeki, vodja implementacijskega panela za Sudan pri Afriški uniji, čigar prizadevanja visoko spoštujemo,« je zapisala Marsdenova in dodala, da ta sporočila tako ona kot Lady Ashton prenašata vsem svojim sogovornikom v Sudanu. »Nadaljevala bom svoje delo z Mbekijevim panelom, Združenimi narodi, ZDA in ostalimi mednarodnimi partnerji, da bi umirili situacijo v Južnem Kordofanu in preprečili razširitev na druge sudanske regije. «

Fajonova je poziv, naj EU nemudoma sprejme konkretne ukrepe za ustavitev nasilja in pomaga prebivalcem, staroselskim plemenom in humanitarnim delavcem, naslovila še na Catherine Ashton in Nicholasa Westcotta, v Zunanji službi EU odgovornega za Afriko.  Westcott  je v svojem odgovoru, podobno kot tudi Marsdenova, poudaril, da je Ashtonova pozvala Združene narode, naj preiščejo vse primere kršenja človekovih pravic, vključno z napadi na posameznike, ki so jih bili ti deležni zaradi svoje politične ali etnične pripadnosti.

Pismo poslanke omenjenim visokim funkcionarjem EU, ki ga je podpisalo še 15 poslancev Evropskega parlamenta, je nastalo ob tragičnih posnetkih in pričevanjih, ki jih kot klice na pomoč iz Sudana pošilja slovenski mirovnik Tomo Križnar. Ravno včeraj je ponovno poslal poročilo o bombardiranju vaščanov na mangovih poljih v bližini Kaude sredi Nubskih gora.  Med ranjenimi  je tudi mama desetih otrok.

Križnar že nekaj časa opozarja, da se je vojna že razširila na provinco Modri Nil.