V zadnjem letu je "A soul for Europe" ustanovila Kulturno koalicijo za Evropo državljanov (Cultural Coalition for Citizens' Europe) - gre za mrežo partnerskih organizacij in posameznikov, ki si prizadevajo za Evropo državljanov, povezano preko enega od evropskih najbolj dragocenih virov - njene kulture.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je poudaril, da potrebujemo platformo za razpravo o prihodnosti Evrope, zlasti za prihodnost evropske kulture ter da so takšni dogodki pomembni, ker spodbujajo sodelovanje in izmenjavo mnenj med predstavniki civilne družbe in izvoljenimi predstavniki.

Leto 2014 bo pomembno in predstavlja prelomnico tudi zaradi 100. obletnice začetka prve svetovne vojne in ob tem zgodovinskem trenutku je prav, da se soočimo ponovno z izzivi, na katere smo že odgovorili in da se soočimo z izzivi, ki nam še ostajajo, pri izgradnji Evrope vseh državljanov.

Prihajajoče leto bo zgodovinsko tudi zaradi novega postopka izbire predsednika Evropske komisije. Prvič bodo namreč o tem odločale politične skupine v Evropskem parlamentu, ki bodo kandidirale / nominirale nadnacionalne kandidate. Vsekakor bo to velika sprememba, ki obeta dinamično razpravo v Berlinu v začetku marca.

"Evropska unija je na pomembnem razpotju. V krizi, ki je močno prizadela milijone Evropejcev, še posebej mladih, se vnovič sprašujemo, kakšne EU si želimo, kakšna ureditev bi bila najboljša. Ne le zaradi boljšega delovanja institucij in skupnih politik, ampak pomembno je, da nas tudi državljani razumejo in da jim povrnemo zaupanje. Njihov glas na evropskih volitvah bo zelo pomemben. Ne želim, da bi se nam zgodil glas protesta. Želim, da uresničujemo sanje o raznoliki, a močni in povezani Evropi pomeri državljana, " je ob robu srečanja dejala Tanja Fajon, ki spremembe pozdravlja, saj meni, da so edini način napredka.

Konferenca bo 1. marca v Berlinu združila politične odločevalce, umetnike,  akademike, intelektualce, aktivne državljane in medije. Z namenom javne razprave o prihodnjih izzivih evropskega povezovanja in nove oblike trajnostnega sodelovanja med Evropskim parlamentom in Evropejci.

Za več informacij obiščite http://www.asoulforeurope.eu/, prav tako pa bodo v kratkem mogoče tudi prijave.