Dogodek z naslovom »Medijska in umetniška svoboda sta napadeni - Evropa mora ukrepati« je organizirala politična skupina Socialistov in demokratov, na njej pa so sodelovali predstavniki medijskih in umetniških hiš, mednarodnih združenj, nevladnih organizacij.

Povod za dogodek so vse bolj očitni in nedostojni pritiski na medijsko in kulturno sfero v državah članicah, žal tudi v Sloveniji, ki je bila predstavljena že v uvodu zaradi ustavitve financiranja STA in blokade finančnih nakazil, namenjenih Slovenskemu filmskemu centru. Slovenija je v zadnjem času vse večrat v središču pozornosti zaradi krčenja medijskega prostora in napadov in diskreditacij novinarjev, tudi s strani najvišjih vladnih predstavnikov.

»Po zadnji raziskavi Parlemetra več kot 79 odstotkov Slovencev meni, da država drvi v napačno smer. To je najvišji odstotek od vseh držav EU. To nas zares lahko zelo skrbi. V svetu se Slovenija »ponaša« z nazadovanjem v demokraciji, zlorabi moči s strani vlade, čestitkam Donaldu Trumpu, vojni proti kulturi, ponavljajočim se poskusom podrejanja medijev in financiranju medijev premierjeve politične stranke (vse po vzoru Orbana) ter napadom in zmerljivkam novinarjem - kar od premierja osebno. Napad Janše na novinarko Politica je bil zgolj zadnji v vrsti. Če slovenski vladi ni mar za opozorila in kritike, ki jih sliši doma, kjer se sklicuje na zgodovinsko »enoumje in neumje«, pa bi ji moralo biti še kako mar za kritike in opozorila, ki jih sliši iz tujine, sploh iz institucij EU, saj smo tik pred predsedovanjem Svetu EU. V EU niso vsi enoumni in neumni. Upam, da bo naš premier vendarle uvidel, da v Evropi verjamemo v svobodo, ki pa nikoli ne more in ne sme biti narejena po meri enega človeka.«

V svojih nastopih so panelisti sicer razpravljali o različnih primerih vladnih pritiskov. Sodelavci madžarske javne radiotelevizije so se soočili z zahtevami o »pravilnem« poročanju o migrantih pred volitvami v Evropski parlament leta 2019, poljska vlada je pred kratkim prevzela nadzor nad večino regionalnih časopisov v državi, na Hrvaškem smo v zadnjih letih priča številnim tožbam vlade proti novinarjem, grožnjam s fizičnimi napadi in spletnemu nadlegovanju. V Franciji si vlada trenutno prizadeva za nov zakon o varnosti, s katerim bi onemogočili objavljanje slik policistov in tako otežili poročanje o policijski brutalnosti. Na Madžarskem je vlada prevzela nadzor nad Univerzo za gledališko in filmsko umetnost, z novim zakonom pa že povečala nadzor nad gledališči v državi.