13,4 milijona zapisov, ki pokrivajo obdobje od leta 1950 do leta 2016, kličejo po nadaljevanju boja proti davčnim nepravilnostim in goljufijam.

Tanja Fajon (S&D/SD), nadomestna članica preiskovalnega odbora proti davčnim utajam PANA, ob tem poudarja:

»Nova davčna afera, nov razlog, da okrepimo boj za davčno pravičnost. Veseli me, da so milijoni »rajskih dokumentov« dodatno osvetlili umazana dejanja davčnih skrivačev, ki so zaradi pomanjkljivih predpisov žal velikokrat zakonita, so pa vsekakor vedno nemoralna in nedopustna. Toliko dokumentov, ki priča o ogromnem številu goljufij, in to tudi med tistimi, ki naj bi kot izvoljeni voditelji veljali za moralne avtoritete, dokazuje, da je skrivaštvo postalo resničen poslovni model. Njegovi izvajalci pa se ne sramujejo, da kradejo družbi in poštenim davkoplačevalcem nujno potrebna sredstva za financiranje javnega zdravstva, šolstva in infrastrukture.


Tu ni prostora za dvoličnost: države članice morajo reagirati, sprejeti zakone proti skrivaštvu in t. i. davčne oaze spremeniti v pekel za goljufe. V PANA odboru smo sprejeli nekatere ukrepe, ki gredo v pravo smer, vendar brez politične volje v državah članicah ne moremo računati na zmago. Jasno je, da potrebujemo prenovo davčnega sistema, tako na globalni ravni kot tudi v EU, a bojim se, da dokler bomo za kakršno koli spremembo na področju davčne politike potrebovali soglasje vseh držav članic EU, sprememb preprosto ne bo. Zato voditelje držav in velikih mednarodnih podjetij pozivam, naj ravnajo z več odgovornosti in ‘pohlep v raju’ zamenjajo za transparentnost in družbeno odgovornost

 

vir fotografije: www.icij.org.