''Rada bi izrazila globoko zaskrbljenost zaradi razmer in načina obravnavanja prebežnikov s Kosova na Madžarskem'', je zapisala poslanka in dodala, da se zaveda skrbi in težav, ki jih ti ljudje s prošnjami za azil povzročajo tako madžarskim organom kot tudi Evropski uniji, saj jih velik del želi pot zaradi revščine in brezposelnosti nadaljevati v druge države šengenskega prostora ter si tam ustvariti boljšo prihodnost. A ob tem je nesprejemljivo, je zapisala Fajonova (S&D/SD), da ti ljudje večinoma končajo v zbirnih centrih ali celo zaporih, koder z njimi ravnajo nečloveško in tam čakajo v negotovosti tudi po več tednov na najverjetnejši povratek v domovino.

"Govorimo o človeških tagedijah, o ljudeh, ki nimajo priložnosti do zaslužka oziroma morajo preživeti z manj kot 4-imi evri na dan. Brezposelnost je na Kosovu, po podatkih Svetovne banke,  80 odstotna oziroma najvišja v Evropi.  Govorimo o dostojanstvu, ki ga zasluži vsak človek in zagotavljanju temeljnih človekovih pravic na evropskih tleh",  je sporočila poslanka ter pozvala k temeljiti preiskavi in dialogu z madžarskimi in kosovskimi oblastmi za rešitev problema.

Evropska poslanka Tanja Fajon, sicer članica EP Odbora za državljanske svoboščine, notranje zadeve in pravosodje (LIBE), je pismo s podobno vsebino poslala tudi madžarskemu notranjemu ministru Sandorju Pinterju in ga prosila za pojasnila in pomoč pri iskanju skupne rešitve.