Od sredine januarja jih je po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Italijo prispelo več kot 55 tisoč, največ iz Tunizije in Libije.
"V zadnjih mesecih so v centrih za identifikacijo in izgon migrantov večkrat izbruhnili neredi, slišali smo za poskuse samomorov in ponekod doživeli resnično nevzdržne bivalne razmere, v katerih ljudje nimajo ogrevanja, urejenih sanitarij in čistih ležišč. Kljub navzočnosti zdravnikov mnogi govorijo o zdravstvenih težavah in negotovi situaciji, v kateri so se znašli zaradi predolgih postopkov", je ob obisku dejala poslanka Tanja Fajon.
V novem pripornem centru Trapani bo moralo okoli 140 prišlekov na razplet postopkov za zaprtimi vrati čakati tudi do 18 mesecev. "Močno nas je presenetila avtomatična praksa pripora, saj iskalci papirjev mesece dejansko sedijo za rešetkami. Veliko skrbi povzroča tudi dejstvo, da je pristanišče na Lampedusi od septembra zaradi požara v enem od centrov zaprto in da morajo begunci, priseljenci in iskalci azilov pot nadaljevati na Sicilijo in s tem še dodatno tvegati življenje," je dejala Fajonova.
Poslance je danes šokiralo prizorišče septembrskega požara na Lampedusi, ki ga lokalne oblasti še niso očistile. Predstavniki nevladnih organizacij so nam potrdili, da se je na tisoče ljudi na otoku poleti dejansko počutilo v zaporu, razmere v sprejemnem centru so bile preprosto nevzdržne. "Na obali ob pristanišču še vedno ležijo čolni, ki so pripeljali begunce. Le redki so v toliko dobrem stanju, da bi jih sploh še lahko ohranili. Kar 80 so jih menda včeraj pred našim prihodom odstranili iz zaliva. Precej je dvomov glede ustreznosti ravnanja italijanskih oblasti," je še dodala poslanka.
Delegacija Evropskega parlamenta, ki bo jutri med drugim  obiskala še center za azilante Mineo in se sestala s predstavniki lokalnih oblasti v Kataniji, bo o obisku pripravila podrobno poročilo in vprašanja pristojnim institucijam.