”Prost pretok gibanja je eden od najotipljivejših in najpomembnejših dosežkov evropskega povezovanja. Nepredstavljivo je, da kljub pozivom, tudi iz Parlamenta, Komisija ves ta čas ni ukrepala. Še več, namesto da bi države napotila na Sodišče, je obstoječe nezakonite prakse želela zakonsko legalizirati. Temu dvoličnemu ravnanju in prizanašanju velikima Nemčiji in Franciji smo se v Parlamentu odločno uprli. Dvojnih meril ne bomo tolerirali. Zakonodajo je treba dosledno spoštovati in je ne zlorabljati za nabiranje domačih političnih točk,« je pojasnila poslanka.

V predlogu sprememb poročila v odboru LIBE je Tanja Fajon predlagala strogo omejitev izvajanja nadzora na notranjih mejah do največ enega leta in z okrepljenimi postopkovnimi zahtevami za vsako morebitno podaljšanje. Komisija si je prizadevala za maksimalno obdobje kar do treh, v nekaterih primerih pa celo do petih let, kar je bilo za Parlament nesprejemljivo.

Izkušnje kažejo, da je nadzor, ko je enkrat uveden, zelo težko odpraviti. Poleg tega trenutna nejasna pravila dopuščajo preveč dvoumne interpretacije in celo zlorabo, s tem pa močno ogrožajo integriteto in prihodnost prostora brez notranjih kontrol.

»Če želimo rešiti schengenski prostor, moramo te prakse dejansko ukiniti. Nikoli se ne smemo nehati boriti za skupno dobro naših državljanov. Schengen to nedvomno je in brez njega Evropska unija nima svetle prihodnosti,” je še poudarila Tanja Fajon.