“Člani društva EKO so nas seznanili s skrb vzbujajočim zdravstvenim stanjem prebivalcev, škodljivih vplivih sežiganja odpadkov na okolje in tudi o domnevnem ustrahovanju s strani cementarne Salonit. Povedali so nam, da so v tem delu Slovenije bolezni dihal in pljuč pogostejše kot v Sloveniji in da ne zaupajo meritvam, ki jih naroča in plačuje cementarna. Nezaupanje je upravičeno posledica slabe izkušnje, ki jo imajo prebivalci še na račun azbesta iz preteklosti. Strinjali smo se, da bi bilo smiselno izvesti neodvisne meritve tudi s strani tujega inštituta, a zato nimajo zadostnih sredstev,” je po srečanju povedala Fajonova.

 

Zatem so Igor Šoltes, Lojze Peterle, Patricija Šulin in Tanja Fajon v cementarni Salonit Anhovo slišali povsem drugačne informacije. 

 

“Vodstvo cementarne nam je predstavilo zgodbo o uspehu, dobro poslovanje in gospodarske rezultate, skrb za okolje in zdravje, družbeno koristno delovanje v skladu z vsemi okoljevarstvenimi in nacionalnimi standardi in prizadevanja, da bodo v naslednjih letih med desetimmi najbolj varnimi in čistimi cementarnami v Evropi. Pozvali smo jih, naj zagotovijo vse, kar je mogoče, da bi zagotovili varno in zdravo okolje, pomirili skrbi ljudi, omogočili tudi meritve iz tujine, uskladili zakonodajo z evropsko in morda simbolično in finančno podprli tudi čiščenje azbesta v Triglavskem narodnem parku. Skrb zaradi sežiganja odpadkov v Anhovem je med ljudmi v Soški dolini gotovo upravičena, saj v cementarni na dan sežgejo do 360 ton različnih odpadkov, največ gum, plastike, tekstila in papirja. Vesela sem, da je vodstvo cementarne organiziralo današnji obisk in s tem potrdilo, da jim ni vseeno. Sodelovanje bomo z vsemi zainteresiranimi v Anhovem s kolegi vsekakor nadaljevali,” je še dejala evropska poslanka Tanja Fajon.