Referendum o članstvu Velike Britanije v EU bo nedvomno pomembna prelomnica, ki bo v veliki meri krojila prihodnost evropskega povezovanja. Govorimo o različnih možnih scenarijih, a dejansko bomo šele po 23. juniju, ko poteka britanski referendum, videli, kaj bo odločitev Britancev pomenila v praksi. Seveda si želim, da bi Britanija še naprej bila v EU družini, saj bomo številne izzive trenutne geopolitične realnosti uspešno reševali le s skupnimi močmi. V globaliziranem svetu je povezovanje in iskanje kompromisov edina možna pot, zato je tudi dogovor s Turčijo - v luči begunske in migrantske krize v Evropi –  ključnega pomena. Sila zaskrbljujoče je, da se klima na evropskem političnem parketu premika v skrajno desno smer, k populizmu in obujanju nacionalizmov. To je ne samo nevarno, temveč dolgoročno tudi nevzdržno. V tem kontekstu nedavna, sicer tesna zmaga kandidata avstrijskih Zelenih Van Der Bellna, vliva upanje, da konstruktivna politika sodelovanja vendarle premaga populistično in zavajajočo retoriko,” je med drugim povedala Fajonova.

Govorca sta se dotaknila tudi vprašanja Trgovinskega sporazuma med EU in ZDA, prihodnosti EU zunanje in varnostne politike, (ne)stabilnosti političnih režimov v državah Bližnjega vzhoda, kot tudi prihodnosti Slovenije v sodobnem mednarodnem okolju.

“Ozadja zunanje, EU politike in diplomacije” je bila predzadnja okrogla miza, ki so jo Socialni demokrati organizirali v okviru Festivala Levstikova. Ta je ob 120. obletnici organiziranja socialne demokracije na Slovenskem v maju postregel z dogodki, ki so spomnili na pomen socialne demokracije in naslovili izzive, s katerimi se soočata slovenska in evropska družba. Obeležitev te pomembne obletnice se bo zaključila v soboto, 28. maja, ko bo potekala Slavnostna akademija ob dnevu stranke.