Nujno je namreč, da BiH v odnosu do EU govori z enim glasom, poleg tega pa neobstoj koordinacijskega mehanizma pomeni tudi izgubo oziroma neupravičenost do predpristopne pomoči EU. Nujna je tudi pospešitev implementacije Reformske agende in sprejetje vseh potrebnih ekonomskih in socalnih reform. Poudarjam, da to ni pomembno samo zaradi Bruslja, temveč v prvi vrsti zaradi omogočanja boljših življenjskih pogojev za državljane BiH. Voditelji so dolžni ustvariti svetlejšo prihodnost za mlade v BiH in preprečiti množični beg možganov,« je v otvoritvenem nagovoru na konferenci v Sarajevu povedala Tanja Fajon (S&D/SD).

Poslanka se v okviru delegacije Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D) od 13. do 15. junija mudi na obisku v BiH. Včeraj je sodelovala na konferenci 'Šta donosi BiH članstvo u EU', ki sta jo soorganizirala Zunanjetrgovinska zbornica BiH in organizacija Friedrich Ebert Stiftung. Z več kot sto udeleženci, večinoma predstavniki gospodarstva, so izmenjali mnenja glede ugodnosti, ki jih za BiH prinaša članstvo v EU, in novih priložnosti, ki se bodo odprle za podjetnike. 

V nadaljevanju obiska se je evropska poslanka Tanja Fajon z vodstvom S&D in predsednikom skupine Giannijem Pittello sestala s predstavniki političnega vrha in nevladnega sektorja. Danes obisk nadaljuje v Banja Luki, kjer se je v okviru delegacije srečala tudi s premierjem Miloradom Dodikom in s predstavnikom opozicije. V pogovorih je poudarila svoje prepričanje: da je prihodnost stabilne in uspešne BiH znotraj EU ter da je to tudi v interesu celotne regije.

Fotografije z obiska so na voljo v naši galeriji